Max Planck Kimya Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma, iklim değişikliğinin insan sağlığı üzerindeki korkunç etkilerini gözler önüne serdi. Çalışmaya göre, 2100 yılına kadar iklim değişikliği ve hava kirliliği nedeniyle yıllık ölümlerin sayısı yaklaşık 30 milyona ulaşabilir. Araştırmayı yürüten Dr. Andrea Pozzer, 2000 yılında aşırı sıcak ve soğuk nedeniyle 1,6 milyon kişinin hayatını kaybettiğini, ancak bu rakamın yüzyıl sonunda 10,8 milyona yükselebileceğini belirtti.
HAVA KİRLİLİĞİ ÖLÜMLERİ BEŞ KAT ARTACAK
Araştırmaya göre, 2000 yılında hava kirliliği kaynaklı yıllık ölüm sayısı 4,1 milyondu. Ancak yüzyılın sonunda bu rakamın 19,5 milyona çıkması bekleniyor. Dr. Pozzer, “Bu ölümler, iklim değişikliği ile mücadelede daha kararlı adımlar atılması gerektiğinin açık bir göstergesi,” dedi.
EN BÜYÜK RİSK GÜNEY VE DOĞU ASYA’DA
Araştırma, iklim değişikliğinin etkilerinin dünya genelinde eşit olmayacağını da ortaya koyuyor. Güney ve Doğu Asya’nın, yaşlanan nüfus ve yoğun hava kirliliği nedeniyle en çok etkilenecek bölgeler arasında yer aldığı belirtiliyor. Buna karşılık, Batı Avrupa, Kuzey Amerika ve Avustralya gibi yüksek gelirli bölgelerde, aşırı sıcaklıkların hava kirliliğinden daha büyük bir sağlık riski oluşturması bekleniyor.
NÜFUSUN BEŞTE BİRİ RİSK ALTINDA
2100 yılına gelindiğinde, dünya nüfusunun yaklaşık beşte biri için sıcaklık kaynaklı sağlık risklerinin hava kirliliğiyle bağlantılı riskleri aşacağı tahmin ediliyor. Özellikle ABD, İngiltere, Fransa ve Japonya gibi ülkelerde bu değişimin şimdiden başladığı ifade ediliyor.
ACİL EYLEM ÇAĞRISI
Araştırmayı değerlendiren iklim uzmanı Jean Sciare, “İklim değişikliği yalnızca bir çevre sorunu değil, doğrudan halk sağlığı tehdididir. Bu veriler, insan kayıplarını önlemek için kararlı önlemler alınmasının hayati önemini vurguluyor,” dedi.
DENİZ SEVİYELERİ 2300’DE 1,2 METRE YÜKSELEBİLİR
Rapor, ayrıca deniz seviyelerindeki artışa da dikkat çekiyor. 2015 Paris İklim Anlaşması hedeflerine ulaşılsa bile, 2300 yılına kadar deniz seviyesinin 0,7 ila 1,2 metre yükselebileceği öngörülüyor. Araştırmacılar, emisyonların azaltılmasındaki her beş yıllık gecikmenin, 2300 yılına kadar deniz seviyesindeki artışı 20 santimetre daha artırabileceğini belirtti.
PARİS ANLAŞMASI HEDEFLERİ TUTTURULAMIYOR
Neredeyse hiçbir hükümetin Paris İklim Anlaşması kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmediğini vurgulayan araştırma, dünya çapında ortalama sıcaklık artışının 3,1°C seviyesine ulaşabileceği uyarısında bulunuyor.
“GELECEĞİMİZ TEHLİKE ALTINDA”
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu konuda liderlere çağrıda bulunarak, “Ya emisyon farkını kapatırız ya da kendimizi iklim felaketine sürükleriz,” ifadelerini kullandı. Guterres, bu sürecin en çok yoksul ve savunmasız kesimleri etkileyeceğini belirtti.
Araştırmacılar, bulgularının iklim değişikliği ile mücadelede acil ve somut adımlar atılmasının gerekliliğini gösterdiğini belirtiyor.