Muğla’da suyun her damlası böyle değerlendiriliyor! – Haber48
Küresel hızlı nüfus artışı, iklim değişikliği ile çevre kirliliği, yeraltı sularının hem seviyesini düşürerek hem de temiz suyun kirlenmesine neden olurken, atıksu arıtma tesislerinde arıtılan suyun ve tasarrufun önemi daha da ortaya çıkıyor. Bu kapsamda ileri biyolojik arıtma yapabilen ve suyu belirlenen kriterler doğrultusunda geri kazanabilen tesisler inşa eden ve yeni projeler hazırlayan Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü, mevcut tesislerini verimli şekilde işletmeyi sürdürüyor.
BU SİSTEMLE HİÇBİR DAMLA BOŞA GİTMİYOR! GÜNDE 12 BİN 500 METREKÜP SU ARITILIYOR
Bu çevçevede, Menteşe Atıksu Arıtma tesisine giren her damla atıksu, en verimli şekilde arıtılarak yeşil alan sulaması ve su havzalarının beslenmesi için değerlendiriliyor. 17 Bin metreküp kapasiteye sahip olan tesis, günde ortalama 12 bin 500 metreküp su arıtıyor. İleri Biyolojik arıtma yapabilen tesis aynı zamanda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının sıfır atık sertifikasına sahip. Bunun yanı sıra deşarj kriterleri yine bakanlığın atıksu arıtma tesisleri teknik kusurlar tebliğindeki ek 7/1A sulama suyu kriterlerinde arıtılmış su elde ediliyor. Bu suyun kalitesi nedeniyle yeşil alan sulaması yapılıyor ve geri kalan su yeraltı su havzalarını beslediği için bakanlık tarafından bu yüzde 100 geri dönüşümlü bir tesis olarak nitelendiriliyor.
KULLANDIĞI ENERJİNİN YAKLAŞIK YÜZDE 30’UNU KENDİ ÜRETEN TESİS
Öte yandan söz konusu tesis, atıksu arıtması dışında meydana gelen çamuru da enerjiye dönüştürebilen bir donanıma sahip. Burada atıksuyun arıtımı sırasında oluşan çamur biyogaz ünitesi sayesinde elektriğe dönüşüyor. Üretilen elektrik ise tesisin yaklaşık günlük ortalama yüzde 30’luk elektrik ihtiyacını karşılıyor. Böylelikle tesiste su tasarrufunun yanı sıra enerji tasarrufu da sağlanıyor.