Piyasadaki sahte dolarlarla ilgili yeni açıklama

0


Son günlerde İstanbul başta olmak üzere birçok bölgede sahte 50 ve 100 dolarlık banknot olduğu iddialarına ilişkin endişe sürerken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da bir soruşturma başlattı.

TÜYEMDER ise konuya ilişkin Kapalıçarşı’da basın açıklaması yaptı. Bir haftada sadece 2 sahte banknota rastladığını belirten TÜYEMDER Başkanı Mehti Şeren, ”tüm sahte dolarların tespit edildiğini, sahte ve abartılı söylemlerin gerçeği yansıtmadığını” kaydetti. Şener, şunları söyledi: 

“SADECE 2 ADET SAHTE BANKNOTA ULAŞABİLDİK”

*Bugün burada, son günlerde gerek basında gerekse de sosyal medyada yoğun şekilde yer alan sahte 50 USD ve 100 USD para meselesine dair kamuoyunu doğru bilgilendirmek, iddialara açıklık getirmek ve çözüm önerilerimizi paylaşmak amacıyla huzurunuza geldik.

*Bizler tüm yetkili müesseselerin ve döviz bürolarının ortak sesi olarak, ülkemizin finansal güvenliğini koruma noktasında kararlılıkla hareket etmekteyiz. Son dönemde kamuoyunda dolaşan sahte dolar iddiaları büyük ölçüde abartılıdır ve gerçeği yansıtmamaktadır. Ülke ekonomisi üzerinde ciddi bir şekilde algı ve dezenformasyon yapılmakta ve halkımız arasında panik havası oluşturulması amaçlanmaktadır.

*Sahte para konusunda somut deliller yerine söylentilere dayanan bir panik havası yaratılmaktadır. Sektör temsilcisi olarak tüm üyeler nezdinde ve sahada yaptığımız çalışmalar neticesinde iddialara konu sahte paralara rastlanmamıştır.

*Yapılan algıyı en net ortaya koyan delil ise şu an elimde tuttuğum banknottur. Bir haftadır yaptığımız çalışma sonucunda sadece 2 adet sahte banknota ulaşabildik. Bu sahte paralar, para sayma makinalarından geçmemiştir. Bu para dışında Kapalıçarşı’da sahte dövize rastlanmamıştır.

“ASILSIZDIR”

*Basında veya sosyal medyada ‘600 milyon USD veya 1 milyar USD sahte para olduğu’ şeklindeki haberler tamamen asılsız ve dezenformasyon amaçlıdır. Piyasada bırakın 600 milyon ya da 1 milyar USD sahte parayı bin USD dahi sahte parayı biz bulamadık. Bu asılsız haberleri yapan kişiler konuştukları rakamın hacmini algılayamayacak insanlardır.

*TÜYEMDER üyesi döviz büroları ve diğer yetkili müesseseler, sahte paraları tespit etmek için gerekli teknolojiye ve uzmanlığa sahiptir. Bu tür paraların, döviz bürosu gişelerimizden geçmesi mümkün değildir.

*Yetkisiz işlem yapan kaçak işletmeler, kuyumcular ve para transfer merkezleri, sahte para riskini artırmaktadır. Vatandaşlarımıza buradan bir kez daha uyarı yapmak istiyorum. Kuyumcu, para transfer merkezi ve ödeme merkezlerindeki cihazlar ve personel nitelikli olmaması sebebiyle buralarda yapacakları döviz alım satımlarında mutlak suretle mağduriyetleri söz konusu olabilecektir.

*Hazine Ve Maliye Bakanlığı’mız bu noktaları sıkı bir şekilde denetlemeli ve daha caydırıcı cezalar uygulamalıdır.

*Çözüm önerilerimiz olarak; Bankalar, yetkili müesseselerimiz tarafından gerçek olduğu teyit edilen eski basım dolarları (beyaz dolar) kabul etmelidir. Yetkili müesseseler, doğruluğundan emin oldukları banknotların bankalarca kabul edilmesi durumunda herhangi bir sorun yaşandığında bu paraları geri alma taahhüdünde bulunmaktadır.

*Bu noktada, BDDK ve Merkez Bankası’na büyük görev düşmektedir. Eski basım dolarların Merkez Bankası ve özel bankalar tarafından kabul edilmesi, piyasadaki bu sorunun çözümüne büyük katkı sağlayacaktır. Sahte para iddialarına dair kamuoyunda yayılan bilgi kirliliği, gereksiz bir panik havası yaratmaktadır.

*Yetkililerin, doğru ve şeffaf bilgilendirme yaparak vatandaşlarımızın endişelerini gidermesi önemlidir. Sahte ve abartılı iddialarla ekonomik güvenliği sarsmaya ve panik havası oluşturmaya çalışan kişi ve gruplara karşı yasal süreçler başlatılmalıdır. Bu tür eylemler, TCK 217/A maddesi kapsamında değerlendirilmeli ve cezai yaptırımlar uygulanmalıdır.

*TÜYEMDER olarak tüm döviz bürolarını kapsayan bir birlik yapısının oluşturulmasını öneriyoruz. Bu yapı, sektörde düzeni sağlamak ve sahte para ile mücadelede yaptırım gücüne sahip olmak için kritik öneme sahiptir.

*Kuyumcular ve para transfer merkezlerinden döviz alım satımı suç olduğundan bu yerlerden döviz alım satımı yapılmaması için kamu idaresinin etkin çalışma yapmasını ve kamu spotları hazırlaması önem arz etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir